Végrehajtás alatt lévő bérleti szerződés

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Segítségüket, tanácsukat szeretném kérni egy kacifántos ingatlan ügyben.

Tények: Adott egy nem lakó ingatlan, üzlethelyiség/iroda. Ezt több éve béreli a cégem a tulajdonostól (volt/régi tulajdonos?).
Tavaly végrehajtás alá került az ingatlan, melynek az árverése októberben lezajlott az MBVK oldalán. Én, mint magánszemély (és egyben a bérlő cég tulajdonosa) sikeres licittel “megvásároltam“ az ingatlant.
Az árverési jegyzőkönyv aláírása és teljes vételár kifizetése után kaptam értesítést, hogy a végrehajtás folyamatát egy kifogás benyújtása miatt felfüggesztették.
(nem szabályosan lett benyújtva, a végrehajtónak nem is volt tudomása róla a jegyzőkönyv aláírásakor, ezért is lett most elutasítva a kifogás)
Ebben az ügyben most született bírói döntés, első fokon a kifogás beterjesztése elutasításra került (fellebbezésre van lehetőség).
Ha fellebbezésre kerül a sor, mire döntés születik másod fokon lejár a bérleti szerződésünk.

A volt? tulajdonos (ő most még a tulajdonos egyáltalán? ) még a szerződésünk lejárta előtt új szerződést kíván kötni hosszú távra , egy összegben való, nagy összegű, készpénzes kifizetést kér, amit részünkről nem tudunk és nem is akarunk vállalni.
(mi szeretnék törvényesen eljárni, de ő semmilyen kompromisszumra nem hajlandó, a havi bérleti díj fizetésről hallani sem akar)

A kérdéseim, amire szeretnék választ kapni:

Ki most ennek az ingatlannak a tulajdonosa?
Köthet-e a volt/régi tulajdonos új bérleti szerződést erre az ingatlanra, ha már sikeres licit történt és már aláírtam az árverési jegyzőkönyvet és kifizettem a teljes vételárat ?
El kell-e hagynom az ingatlant ha lejár a szerződésem ?
Kirakhat-e erőszakkal az ingatlanból ?

Megköszönve megtisztelő válaszát,köszönettel:Jablonkai Miklós


Hozzászólások

Dr. Kovács Zsolt Csaba 2019. június 7., 19:26:13

Tisztelt Jablonkai Úr!

Tényleg kacifántos az ingatlan ügylet.
Az ingatlan-nyilvántartásban nyilván jogerős végrehajtási jegyzőkönyv alapján lehet bejegyeztetni a tulajdonjogát, vagyis jelenleg nem bejegyzett tulajdonos, de egyértelműen a tulajdonjog várományosa, tulajdonjogi igénye van az ingatlanra, ha bekövetkezik a tuljadonszerzése, akkor pedig a bérleti szerződés is megszűnik, hiszen megszerzi a tulajdonjogot.
Én azt vizsgálnám, hogy a kifogás mennyire megalapozott, hacsak egy ”utolsó próbálkozás” az adós részéről, akkor semmiképpen nem adnám vissza az ingatlan birtokát, és semmiképpen nem kötnék új bérleti szerződést a tulajdonossal, hiszen már magamat tekintem tulajdonosnak. Az eljáró végrehajtó vagy egy peres ügyvéd azért jó eséllyel meg tudja mondani, hogy mi lesz az eljárás vége. Mivel végrehajtás alatt van az ingatlan, Ön jogszerűen használja, és ha jogerős lesz a végrehajtási jegyzőkönyv, akkor már csak formalitás, hogy bejegyezzék a tulajdonjogomat.
Ha zaklatja a tulajdonos, akkor kérhet birtokvédelmet, rendőrséget, hiszen csak perrel tudja Önt kirakatni az ingatlanból, de annak a pernek előkérdése lesz, hogy Ön megszerezte-e a tulajdonjogot ( magyarul addig felfüggesztenék a tulajdonos által indított pert. Ha a tulajdonos szerint rendelkezési joga van az ingatlanon, akkor mondja meg neki, hogy értékesítse, de nem tudja mivel nincs rendelkezési joga.
Ha mégis bukna az árverési vételt, akkor a bérleti díjjal azonos összegű használati díjat kellene fizetnie szerintem, ha alaposnak tűnik a kifogás, akkor felmerül annak ügyvédi/bírói letétbe helyezése, de én azt nem ajánlom.

Tisztelettel:
dr. Kovács Zsolt Csaba